Monday, March 29, 2010

resipi kek (adunan pertama)

Post kali ni mengisahkan tentang resipi kek yang dibuat beberapa minggu lalu. Ada 2 adunan sebenarnya dan adunan kedua merupakan resipi yang lagi sedap (personal opinion) dr adunan pertama nih. Tapi, adunan pertama lagi sihat sbb x guna langsung butter (lemak tuu).huhuuhuh. so selamat mencuba =)

Ingredients:
2 bijik telur
1 cawan gula perang (brown sugar) – kalau xde, pakai gula putih biasa pn ok, tp kurang ‘kick’ la =P
1.5 cawan tepung
2 sudu the baking powder
1 cawan yogurt – optional. Rasanya kalau xde lg best
0.5 cawan salad oil
0.25 cawan serbuk koko

Methods (cam lab report mase zaman KMB dulu plak):
1. Telur + gula perang + minyak + yogurt = pukul sebati
2. Ayak [tepung + serbuk koko + baking powder], campur dengan bahan 1.
3. Guna butter untuk grease pan. Tu je =D
4. Ha, yang ni kna agak2 sendiri. Pengalaman sangat2 penting. Bakar la dalam 180 darjah selama 30-40 mins.

Telur + gula perang + minyak


[tepung + serbuk koko + baking powder], campur dengan bahan 1


ni rupanya lepas dh kena kacau.



ni plak rupanya lepas dh masak =D
since aku hilang pan kek, so aku guna pan untuk muffin :P

tips masak resipi nih:
1)tepung semua kna ayak betul2, kalau x susah nk kacau, berketul2 nti.

so, boleh try kot. pastu ajak aku, bley aku rate masakan korang :P:P:P
adunan kedua plak, masih rahsia. hehehehe

2 comments:

raudhah insyirah said...

chekdet...

pengayak ade?

kami takde..so takleh buat untuk ko rase. hahahahha

chek det said...

pengayak xde. pandai2 la guna apa yg ada.hehe